FAQ Tentang GAP

FAQ Tentang GAP

  • Emas fizikal boleh terus dikeluarkan dari akaun GAP selepas pembelian itu telahpun dimasukkan dan dikemaskini ke dalam GAP Statement di website www.publicgold.com.my
 
  • Public Gold mengambil masa 2 hari bekerja untuk update GAP Statement tersebut.

a) Melalui Panggilan telefon

Telefon cawangan Public Gold terdekat dan beritahu jenis item dan bilangan item yang nak dikeluarkan dari akaun GAP. Kalau stok dah ready, boleh terus datang ambil. Kalau stok belum ready, mereka akan contact kita semula bila stok baru dah sampai. Kalau urgent, boleh contact mana-mana 17 cawangan Public Gold yang ada ready stock untuk keluarkan emas tu.

b) Melalui WhatsApp

Cara nak keluarkan emas GAP
  1. Wasap pada staf di cawangan berdekatan. Klik sini nombor telefon cawangan Public Gold.
  1. Nyatakan tujuan anda wasap adalah untuk reserve stock bagi withdraw GAP
  • Letak PG Code
  • Senaraikan item emas dan kuantiti yang dikehendaki
Contoh skrip: Saya Shikin, PG59002 nak reserve stock untuk withdraw GAP. Bila boleh saya datang untuk collect?
  • 1 Dinar x 5 pcs
  • 10g Bunga Mas x 1pcs
  1. Pihak staf di cawangan akan reply dan akan beritahu tarikh pengambilan stok bila dah ready nanti. Follow up dengan staf jika perlu.
  2. Bila hendak ke cawangan untuk ambil emas, sila bawa IC dan duit secukupnya untuk bayar caj premium.
NOTA PENTING: Pastikan gram di dalam akaun anda mencukupi untuk keluarkan item fizikal. Tinggalkan minima 1 gram (GAP) sekiranya mahu akaun anda kekal aktif.
  • Bawa kad pengenalan dan duit untuk bayar caj premium sahaja.
 
  • Slip pembayaran asal tak diperlukan sebab ia sudah disimpan dalam sistem Public Gold.
  • Boleh. Tak ada umur minimum. Cuma untuk 18 tahun ke bawah, perlu buka AKAUN BERSAMA dengan ibu / bapa.
 
  • Pilih salah seorang, samada bersama ibu atau bersama bapa.
  • BOLEH. Tiada masalah dari segi syariah untuk pembelian dalam gandaan RM100 dan RM50.
 
  • Pembelian minima :RM100. Maksud gandaan RM50 adalah seperti berikut: RM150, RM200, RM250, RM300 dan seterusnya.
 
  • Pembelian tersebut akan ditukarkan kepada berat dalam gram sehingga 4 titik perpuluhan.
Contoh pengiraan gram emas sehingga 4 titik perpuluhan
Contoh pengiraan gram emas sehingga 4 titik perpuluhan
  • Tak perlu.
 
  • Boleh terus jual secara online. Login web > My GAP > Buy Back.
  • Pengeluaran emas fizikal dikenakan caj ‘Gold Premium’ yang minima.
 
  • Setiap item mempunyai caj premium yang berbeza. (sila rujuk gambarajah)
Caj premium Public Gold
Caj premium Public Gold
  • Caj Gold Premium sebenarnya kos Public Gold menghantar emas dari kilang ke cawangan-cawangan Public Gold.
 
  • Caj ini dikenakan untuk setiap pembelian samada pembelian biasa (outright /EPP) atau pembelian melalui GAP.
 
  • Bezanya, untuk GAP, caj premium dikenakan semasa pengeluaran emas fizikal dilakukan.
 
  • Manakala untuk pembelian biasa, ia telah pun dikira ketika ‘place order’ dilakukan.
  • Baki minimum 1 gram perlu ditinggalkan supaya akaun GAP tersebut kekal aktif.
 
  • Boleh keluarkan kesemunya tanpa tinggalkan baki.
 
  • Tetapi, kalau keluarkan semua tanpa tinggalkan baki, Public Gold anggap akaun GAP itu ditutup (sebagaimana akaun bank juga).
 
  • Bila nak buat belian akan datang, Public Gold kenakan caj untuk mengaktifkan semula akaun sebanyak RM50.
 
  • Jadi saya syorkan tinggalkan bagi 1 gram kecuali memang dah tak nak beli melalui GAP dengan Public Gold.
  • Tak tentu. Harga emas GAP disemak setiap pukul 12.00 malam, manakala harga emas pembelian biasa disemak setiap 20 minit mengikut harga emas dunia.
 
  • Kalau harga emas dunia menaik, biasanya harga GAP lebih murah. Kalau menurun, biasanya harga GAP lebih mahal.
  • Semua jenis dinar dan gold bar boleh dikeluarkan (kecuali gold bar 0.5 gram).
 
  • Boleh keluarkan dinar. Asalkan cukup gram dalam akaun GAP. 1 dinar = 4.25 gram.
 
  • Maksudnya kena ada sekurang-kurangnya 6 gram dalam akaun GAP supaya dapat tinggalkan minimum 1 gram dalam akaun.
  • Tak boleh. Kena jual emas tu dulu, kemudian beli balik masuk ke akaun GAP.
 
  • Kaedah begitu merugikan.
Tak boleh. Hanya tuan badan sahaja dibenarkan keluarkan emas fizikal dari cawangan Public Gold.
Ya. Emas GAP disimpan di safe deposit box di bawah kendalian Public Safe Sdn. bhd. Dan ianya dilindungi insuran.
Public Safe Sdn Bhd
Emas Public Gold dilindungi insuran
   
  • Buktinya, kita boleh keluarkan emas itu bila-bila masa dari mana-mana 17 cawangan seluruh Malaysia. Kalau item yang kita pilih belum ada ready stock di cawangan terdekat, kita diberi pilihan:
 
    • tunggu stok baru sampai dari HQ, atau
    • keluarkan daripada cawangan lain, atau
    • pilih item lain yang sama berat dengannya.
 
  • GAP juga dipantau oleh panel syariah terlantik, terdapat audit oleh pihak berkenaan tentang kewujudan emas dan tempat simpanan tersebut sebelum Public Gold dapat diiktiraf sebagai patuh syariah.
  • Pertama sekali, kena jelaskan apa yang dimaksudkan dengan “berlaku apa-apa” itu.
 
  • Sebarang perkara yang luar jangka, kita pun tak dapat jangka apa yang berlaku.
 
  • Sebagai contoh tahun 2015, berlaku krisis kewangan di Greece yang menyebabkan duit di bank pun tak dapat dikeluarkan! Ia perkara luar jangka.
 
  • Jadi kalau rasa “tak lena tidur” simpan emas dengan Public Gold, kita boleh keluarkan emas tersebut dan simpan sendiri.
  • Boleh.
 
  • TUNTUTAN EMAS DI PUBLIC GOLD JIKA BERLAKU KEMATIAN.
 
  • Jika ada berlaku kematian pada penyimpan emas GAP, dokumen yang diperlukan oleh waris untuk menuntut emas di branch Public Gold adalah:
 

✅ Sijil Kematian

✅ Sijil Perkahwinan (Suami/Isteri), (jika anak adalah pewaris maka kemukakan surat beranak)

✅ Salinan IC pewaris

✅ Surat mahkamah – pindah milik / tadbir harta simati kepada pewaris (isteri/anak-anak).

 
  • Setelah semua dokumen ada, serahkan semua dokumen lengkap kepada Public Gold di branch yang berdekatan untuk proses pindah milik.
 
  • *Tertakluk kepada perubahan terma & syarat dari Public Gold International Berhad.
  • Boleh tengok item-item emas itu di cawangan Public Gold atau di website, tetapi pembelian GAP bukanlah membeli ITEM, tetapi kita membeli GRAM emas.
 
  • Emas yang kita beli itu disimpan dalam bentuk “pool” bersama dengan pembeli yang lain.
 
  • Katakanlah kita membeli 5 gram, dan kesemua pembeli GAP seluruh Malaysia berjumlah 100kg, maka Public Gold akan simpankan 100kg emas dalam perbagai saiz di dalam Public Safe (Penang). Kita memiliki 5 gram daripada 100kg itu.
 
  • Bila nak keluarkan emas fizikal dan simpan sendiri, waktu itu barulah kita pilih apakah jenis item yang mahu dikeluarkan. Boleh pilih samada (1) gold bar 1 gram x 5 keping, atau (2) gold bar 5 gram x 1 keping.
 
  • Bila dah keluarkan dari mana-mana cawangan Public Gold, maka bahagian kita akan dihapus (dalam rekod) daripada 100kg itu.
Ya GAP disahkan patuh syariah. Sijil patuh syariah yang dikeluarkan oleh Amanie advisors.  
Sijil Patuh Syariah Public Gold
Sijil Patuh Syariah Public Gold
  • Boleh. Menggunakan servis Gold-In-Transit (GIT) dengan caj tertentu akan dikenakan.
 
  • Penghantaran untuk satu parcel adalah terhad kepada 20gram sahaja.
 
  • Untuk bacaan lanjut, sila rujuk di sini.
 
  • *Tertakluk kepada perubahan terma dan syarat oleh Public Gold
gold in transit
gold in transit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *