Cara Jual Emas Dalam Akaun GAP

Untuk jual emas dari akaun GAP, tak perlu datang ke office Public Gold dan keluarkan emas fizikal terlebih dahulu. Kita boleh jual secara online sahaja melalui website.

Secara ringkasnya, terdapat 3 langkah untuk menjual semula emas dalam akaun GAP iaitu:
  1. Log in ke website > MY GAP > Go To New Site > PG Buyback
  2. Call staf di branch
  3. Semak baki akaun bank
Untuk keterangan lanjut, sila rujuk penerangan dan gambarajah di bawah.
LANGKAH 1

Login web> MY GAP > Go To New Site > PG Buyback

a

LANGKAH 2

1.Product type > Klik Gold – GAP

2. Buyback Quantity > Masukkan berapa kuantiti yang ingin dijual. Baki minima 1g perlu ditinggalkan untuk memastikan akaun anda aktif. Sekiranya ingin menutup akaun dan mengeluarkan semua gram emas di dalam akaun, sila berhubung dengan staf office Public Gold.

3. Buyback Amount > Jumlah harga jualan ke Public Gold akan dikemaskini secara automatik apabila anda memasukkan buyback quantity
4. Double check buyback amount yang dimasukkan sebelum klik butang “Place Buyback”

s

LANGKAH 3

Call office Public Gold terdekat untuk remind mereka proseskan “Buy Back” tersebut dengan segera, dan berikan no. akaun bank untuk PG transferkan duit dalam masa 1 HARI BEKERJA.

s

NOTA PENTING: Pastikan anda telah melengkapkan info peribadi (profile info) dan bank info anda pada bahagian My Account anda bagi melancarkan proses Buyback ini.

s

Sila confirmkan dengan dengan staf, bila pembayaran itu akan dibuat oleh PG.

s

Semak baki akaun selepas 1 HARI BEKERJA (selepas pukul 6.00 petang). Kalau belum terima pembayaran, call office Public Gold keesokkannya untuk mereka semak status pembayaran.

Jika ada sebarang permasalahan berkaitan, boleh terus berhubung dengan pihak staf atau hubungi saya di https://www.wassap.my/60129469042

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *